Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Τι δεν θα ειπωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Εκσυγχρονιστικός στρουθοκαμηλισμός


Ούτε κουβέντα για τα στρατηγικά λάθη στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ειπωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο αν κρίνουμε από το πρωτοσέλιδο της σημερινής Ελευθεροτυπίας, με τίτλο "Γιατί χάσαμε;"
Όπως γράφει η εφημερίδα, τα αίτια της ήττας θα "κυμανθούν" από "Αφωμοιωθήκαμε από τον κρατισμό" , έως τα "προβλήματα ηγεσίας", "πριγηπικές νοοτροπίες" το άρθρο 16, "δεν πείσαμε ως αντιπολίτευση", "μετατραπήκαμε σε μηχανισμό εξουσίας και δεν δρούσαμε υπέρ του λαού" (ΓΑΠ)

Ποίος θα τολμήσει να πεί
  • ότι ο Σημίτης μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερο Δεξιό κόμμα και όλοι τον χειροκροτούσαν; (όσοι διαφώνησαν εξοντώθηκαν πολιτικά)
  • ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιβράβευσε αυτή την στροφή, φέρνοντας τον Σ. Μάνο, τον Α. Ανδριανόπουλο και τον ακραιφνή νεοφιλελεύθερο Μ. Ανδρουλάκη;
  • για την απίθανη εξωτερική πολιτική, που επί Γιωργάκη θύμιζε διοίκηση εταιρείας από τοπ μάνατζερ, στο Λουξεμβούργο ;
  • ότι το αποτέλεμα των εκλογών οφείλεται και στην συστηματική προσπάθεια αποδόμησης του συλλογικού αξιακού και πολιτιστικού συστήματος της ελληνικής κοινωνίας, με κύριους υπεύθυνους και εμπνευστές τον Σημίτη, τον ακόμη πιό ακραίο Γιωργάκη και τους υπουργούς τους που δεν έβγαζαν τσιμουδιά; (Βενιζέλο, Σκανδαλίδη κλπ)

"Και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπε. Τίποτε. Ούτε τον δεξιό Σημίτη, που έκανε το κόμμα αγνώριστο, ούτε τα «έργα και ημέρες» του «εκσυγχρονισμού» (διαφθορά, μετριότητα και φουλ της προπαγάνδας)" όπως περιεκτικά γράφει σήμερα και ο Γ. Τριάντης στην "Ε"

Σήμερα, με λογική στρουθοκαμήλου, θα αποδώσουν τις ήττες σε "υπονομεύσεις του αρχηγού" ή σε "πριγκηπικές νοοτροπίες", σε "έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών" και άλλα ηχηρά και κούφια. Ποίος θα τολμήσει να μπει στην ουσία;

Όλοι τους υπήρξαν εκλεκτοί του Σημίτη, και συμμέτοχοι στην πολιτική του, που τελικά τείνει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ. Δυστηχώς κανένας δεν μπορεί να φέρει την ανατροπή σε αυτό το σκηνικό. Δεν υπάρχει καμμία διαφορετική φωνή. Ακόμη και "επαναφορά" Τσοβόλα, εντείνει την θλίψη που προκαλεί η εικόνα.

Πιθανόν να κερδίσει ο Γιώργος, που ξαφνικά τον βαφτίζουν "αριστερό" ενώ ταυτόχρονα δεν κωλύεται να ζητάει επικοινωνιακή αρωγή από το "αδελφό κόμμα", τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και τον καταστροφέα της Σερβίας, τον τέως πρόεδρο Μ. Κλίντον.

"Τότε, ο Γιώργος με την «εκσυγχρονιστική» -και αμερικανόπνευστη παρέα του-, ο Γιώργος της Θάλειας Δραγώνα και της Καρίνας Λάμψα, ο Γιώργος με τα ζεϊμπέκικα και τους ύμνους από τους Αμερικανούς, ο Παπανδρέου που θέλει να ξηλώσει τον (Ανδρέα) Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ περισσότερο και από τον Σημίτη, θα φανεί σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια... Αλλά τότε θα είναι αργά για κλάματα και οδυρμούς..." τελειώνει ο Γ. Τριάντης

Ας μην βιαζόμαστε όμως, ίσως να υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε και αυτοκριτικές. Είδωμεν

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ ή μάλλον αμφιταλαντεύομαι για τα σημεία 2 και 3.
σημείο 2: όταν στόχος σου είναι ο περιορισμός της ήττας (η ΝΔ ήταν 12 πόντους μπροστά) βάζεις ?! και δεξιούς για να κόψεις ότι κόψεις (αν έπαιρνε τότε το πασοκ 30% ? μόνο ως μετά χριστό προφήτης μπορεί κανείς να μιλήσει )
σημείο 3: όχι η θέση της χώρας βελτιώθηκε με υπεξ τον Γιώργο