Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Για μια νέα μορφή τρομοκρατίας, την «τρομοκρατία του Διαδικτύου», και blog "μισθολόγια" μιλάει το Βήμα αναφερόμενο σε υπόθεση press-gr, δείτε το άρθρο

αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Το Βήμα"

Ο πολιτικός συντάκτης του «Βήματος» Β. Χιώτης, ο οποίος με μήνυσή του άνοιξε τη διαδικασία έρευνας για τους εκβιασμούς, περιγράφει πώς ξεκίνησε το press-gr, καταγράφει τι έχει έλθει στο φως ως σήμερα και αποκαλύπτει ποιοι κρύβονται πίσω από το σκοτεινό κύκλωμα

Εκβιασμοί και λούμπεν ενημέρωση

Πώς η «τρομοκρατία του Διαδικτύου» σπίλωνε υπολήψεις και απειλούσε οχυρωμένη πίσω από την ανωνυμία

ΤΟΥ Β. ΧΙΩΤΗ

Τα δύο e-mail με εκβιαστικό περιεχόμενο τα οποία εστάλησαν στον πολιτικό συντάκτη του «Βήματος» Β. Χιώτη Λ ίγο προτού ανατείλει το 2007 ανακάλυψα ξαφνικά ότι ένα νέο φαινόμενο που λαμβάνει σταδιακά τη μορφή επιδημίας εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο. Αργότερα, και αφού άρχισα να ερευνώ πιο επισταμένα το φαινόμενο αυτό, διαπίστωσα ότι πρόκειται μια νέα μορφή τρομοκρατίας, την αποκαλούμενη «τρομοκρατία του Διαδικτύου» (cyber terrorism), για την καταπολέμηση της οποίας συγκροτούνται ήδη ειδικά τμήματα δίωξης στο εξωτερικό, ενώ η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ προετοιμάζει ειδική οδηγία που θα μετατραπεί στη συνέχεια σε κοινοτική νομοθεσία.

Περί τα τέλη του 2006 πληροφορήθηκα από συναδέλφους ότι ένα συγκεκριμένο blog, το press-gr. blogspot.com, φιλοξενεί υβριστικά σχόλια σε βάρος μου διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις για την επαγγελματική μου συμπεριφορά, αλλά και για την οικογενειακή μου κατάσταση. Παρακολουθώντας στη συνέχεια τη ροή των σχετικών δημοσιεύσεων διαπίστωσα ότι τα υβριστικά σχόλια πολλαπλασιάζονταν ημέρα με την ημέρα, με αποτέλεσμα ένας δικτυακός τόπος που υποτίθεται ότι είχε δημιουργηθεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων για πολιτικά και κοινωνικά θέματα να μεταβάλλεται από τους διαχειριστές τους σε μια μηχανή σπίλωσης πολιτικών και δημοσιογράφων.

Διαπίστωσα επίσης ότι οι χρήστες του Ιnternet, αντί να γυρίσουν την πλάτη σε έναν καταφανώς συκοφαντικό μηχανισμό, προσέφευγαν όλο και περισσότερο σε αυτόν, ότι η αναγνωσιμότητά του αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο και ότι όσα δημοσίευε αναπαράγονταν αμέσως από σημαντικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς καμία άλλη διασταύρωση.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2006 οι επιθέσεις που δεχόμουν πήραν άλλη διάσταση, καθώς στο προσωπικό μου e-mail έλαβα μια επιστολή με την οποία κάποιοι μου ζητούσαν χρήματα για να σταματήσουν τα δυσφημιστικά σχόλια. «Βασίλη, ετοίμασε 30.000 ευρώ για να μην ξαναέχεις πρόβλημα με το press-gr. Αλλιώς έχεις πολλά να δεις ακόμη...Να είσαι έτοιμος για όλα» ανέφερε το e-mail που έφερε την υπογραφή «killman».
Δεν απάντησα στο μήνυμα, θεωρώντας αρχικώς ότι πρόκειται για φάρσα. Αργότερα την ίδια ημέρα, όμως, έλαβα ένα δεύτερο μήνυμα από τον ίδιο αποστολέα, του οποίου η ηλεκτρονική διεύθυνση εμφανιζόταν ως kill kall@yahoo.gr, που ανέφερε: «Τα χρήματα σε πακέτο θα τα δώσεις. Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.ΟΚ;Θα μιλάμε με mail.Πρόσεχε μη σου φύγει κουβέντα... Εγώ βλέπω...». Παραμονές Χριστουγέννων, και αφού συμβουλεύθηκα δικηγόρους που με διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να βρω άκρη από ειδήσεις που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, επισκέφθηκα τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Εμμ. Σφακιανάκη, ο οποίος με ενημέρωσε ότι είχε γίνει δέκτης ανάλογων παραπόνων και από άλλους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, ομολογώντας όμως ότι δεν μπορεί να επιδιώξει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών επειδή η συκοφαντική δυσφήμηση διά του Διαδικτύου είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα.

Η δική μου περίπτωση όμως διέφερε, αφού περιείχε και εκβιασμό. Ηταν άλλωστε η πρώτη του είδους που έφθανε στο γραφείο του (στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία η οποία έχει ήδη σχηματιστεί). Παραμονές Χριστουγέννων του 2006 κατέθεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, μέσω της οποίας ζητούνταν στοιχεία από κάθε φορέα που θα μπορούσε να τα παράσχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της Ιντερπόλ. Πέρασαν μήνες αναμένοντας τις απαντήσεις που θα μπορούσαν να έριχναν κάποιο φως στην υπόθεση.

Στο μεταξύ παρακολουθούσα το φαινόμενο της ανώνυμης και ανέξοδης διασποράς ψευδών ειδήσεων να γιγαντώνεται και να εμπλέκει όλο και περισσότερα πρόσωπα. Διάβαζα στις σελίδες του συγκεκριμένου blog καταγγελίες για υπουργούς που κάνουν κομπίνες με συγγενικά τους πρόσωπα ή με συνεργάτες τους. Για πολιτικό που πήγε στην τελετή των Θεοφανίων με μοναδικό σκοπό να... χαϊδέψει τα πιτσιρίκια που θα βουτούσαν για τον σταυρό! Για στελέχη του ΠαΣοΚ που έκαναν «βρώμικα παιχνίδια» κατά του προέδρου τους, για άλλα που έκαναν ρουσφέτια στο συγγενικό τους περιβάλλον.

Από τις επιθέσεις δεν ξέφυγαν ούτε θεσμικοί παράγοντες, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος. Και όλα αυτά τα δημοσιεύματα χωρίς στοιχεία, πάντοτε ανώνυμα, χωρίς ποτέ κανένας να πει από τους διαχειριστές του blog ότι κάποια από αυτές τις ειδήσεις μεταδόθηκε από εσφαλμένη πληροφόρηση. Ταυτόχρονα συνεχιζόταν η δημοσίευση ανώνυμων σχολίων με υβριστικό χαρακτήρα από αναγνώστες, ενώ η αυτονόητη υποχρέωση του blogger είναι να φιλτράρει και να μην επιτρέπει τη δημοσιοποίηση τέτοιων σχολίων.

Ποια ονόματα ερευνούν οι Αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι διωκτικές αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει τη συμμετοχή τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφων ως «διαχειριστών» και «εγκεφάλων» του blog. Από αυτούς, το όνομα του ενός ανακοινώθηκε ήδη από την εφημερίδα όπου εργαζόταν (απολύθηκε σχεδόν αμέσως μετά την αποκάλυψη), ένας ακόμη ομολόγησε χθες ότι συνεργαζόταν, παραδεχόμενος εμμέσως και τη συμμετοχή του, αφού για τη συνεργασία χρειαζόταν η πρόσβαση ειδικού κωδικού που θα μπορούσε να έχει μόνο από τον επικεφαλής της συντακτικής ομάδας. Σήμερα αναμένεται να ταυτοποιηθεί η ταυτότητα άλλων τριών προσώπων, πιθανότατα δημοσιογράφων, ενώ από την ανάλυση των σκληρών δίσκων που θα κατασχεθούν, τον έλεγχο των e-mail που αντάλλασσαν και τις καθημερινές επικοινωνίες που είχαν εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν οι σύνδεσμοί τους, για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι δραστηριοποιούνται στον χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και της πολιτικής. Με άλλα λόγια, έχει διαπιστωθεί ότι στη διασπορά ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων συμμετείχαν και πολιτικοί που είχαν όφελος από τη συκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων τους. Ισως μάλιστα αποδειχθεί ότι κάποιοι μισθοδοτούσαν ορισμένους από τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην υπόθεση.


Ο εντοπισμός των διαχειριστών και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ

Μ ε την αναμονή της δικαστικής συνδρομής πέρασαν έξι μήνες απραξίας. Στο διάστημα αυτό τα blogs που άρχισαν να υιοθετούν την τακτική της ανώνυμης διασποράς ανυπόστατων και συκοφαντικών ειδήσεων άρχισαν να ξεφυτρώνουν στο Διαδίκτυο σαν μανιτάρια.
Στα μέσα του 2007 έφθασε στα χέρια του κ. Σφακιανάκη η πρώτη επιστολή που δημιούργησε την αισιοδοξία ότι ακόμη και όσοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και την παγκοσμιότητα λειτουργίας του Ιnternet μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποκαλυφθούν. Η επιστολή υπογραφόταν από την Gοοgle και ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να παράσχει πληροφορίες, εφόσον μέσω του δικού της διαδικτυακού ιστοτόπου είχαν διαπραχθεί εγκληματικές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Νωρίτερα είχε εξακριβωθεί ότι το συγκεκριμένο blog εμφανιζόταν μέσω της Gοοgle από πέντε συγκεκριμένες διευθύνσεις στην Αθήνα, όπου είχαν τα γραφεία τους πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Ακολούθησε νέα αλληλογραφία από τον αρμόδιο εισαγγελέα δικαστικών συνδρομών που ζητούσε όλα τα σχετικά στοιχεία, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι αυτή η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας καθώς έχουν εμπλακεί αρκετά επώνυμα πρόσωπα. Ακολούθησε η σύγκληση του δικαστικού συμβουλίου της Καλιφόρνιας (όπου έχει την έδρα της η Google) και αποφασίστηκε να δοθεί η δικαστική συνδρομή με δικαστικό βούλευμα που κοινοποιήθηκε στην εταιρεία. Λίγο αργότερα ο αρμόδιος εισαγγελέας της Καλιφόρνιας έστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα στην Αθήνα την επίσημη απάντησή του, στην οποία ανέφερε:
* Το press-gr.blogspot.com εκπέμπει από την Αθήνα μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου της Google από πέντε διαφορετικές διευθύνσεις.
* Οι διαχειριστές του blog χρησιμοποιούν κωδικούς για να αναρτούν ειδήσεις και σχόλια, γεγονός που αποδεικνύει ότι λειτουργούν ως ομάδα και σε συνεννόηση.
* Οι διευθύνσεις όπου είχαν εγκαταστήσει τα ηλεκτρονικά τους στρατηγεία αναφέρονταν συγκεκριμένα στην απάντηση που έφθασε από τις αμερικανικές αρχές, αφού είχαν καταγραφεί στον κόμβο του Google τα ηλεκτρονικά τους ίχνη. Τα ίχνη αυτά δεν μπορούν να αλλοιωθούν και είναι μοναδικά, έχουν δηλαδή τον χαρακτήρα ηλεκτρονικών δακτυλικών αποτυπωμάτων που οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον χρήστη.
* Οι δύο διευθύνσεις που ήδη ερευνήθηκαν είναι εκείνη των γραφείων της εφημερίδας «Επενδυτής» όπου εργαζόταν ως διευθυντής σύνταξης ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Καψαμπέλης και εκείνη της οικίας του. Από το γραφείο του στην εφημερίδα κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι με υλικό το οποίο χρειάστηκαν πέντε ώρες για να φωτοτυπηθεί από τον παριστάμενο ανακριτή! Από την οικία του δεν κατασχέθηκε τίποτε, επειδή από τον υπολογιστή που υπήρχε εκεί είχε αφαιρεθεί και είχε εξαφανιστεί η κεντρική του μονάδα! Στην οικία του δημοσιογράφου μάλιστα η έρευνα ξεκίνησε το πρωί, αλλά ολοκληρώθηκε το απόγευμα, επειδή επί ώρες απαγορευόταν η είσοδος στον εισαγγελέα και στην Αστυνομία.
* Εχει επίσης εξακριβωθεί ότι ένας από τους «εγκεφάλους» του blog εξέπεμπε μέσα από τη Βουλή! Ο γενικός γραμματέας της Βουλής κ. Ν. Στεφάνου θα παραδώσει μάλλον σήμερα στις διωκτικές αρχές το ονοματεπώνυμο και την ταυτότητα του χρήστη που χρησιμοποιούσε σχεδόν καθημερινά έναν συγκεκριμένο υπολογιστή για να δημοσιεύει ανώνυμα συκοφαντικές πληροφορίες.
* Δύο ακόμη χρήστες εξέπεμπαν από δύο συγκεκριμένες διευθύνσεις- η μία έχει διαπιστωθεί ότι ανήκει σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία και η άλλη σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής -, από υπολογιστές τους οποίους πιθανότατα χρησιμοποιούσαν δημοσιογράφοι.
* Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, αλλά όχι ακόμη αποδείξεις, ότι το συγκεκριμένο blog διασυνδέθηκε κάποια στιγμή και με άλλα blogs που εκπέμπουν από την Ελλάδα για να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά των πληροφοριών που δημοσίευε. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες μια είδηση που δημοσιευόταν σε άλλο blog στη συνέχεια αναδεικνυόταν από το συγκεκριμένο ή αντίστροφα, παρ΄ ότι στο μεταξύ η είδηση δεν επαληθευόταν.
Η διασύνδεσή τους ερευνάται από τη Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. που αναλύει τα ευρήματα που βρέθηκαν στους σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν. Σημαντικά ευρήματα για τους συνεργάτες του blog βρέθηκαν και από τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε λέει τίποτε και υποπτεύομαι ότι η κατηγορία της εκβίασης είναι κατασκευασμένη για να μπορέσουν να πάρουν τα στοιχεία από την USA.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΧΙΩΤΗ ΑΣΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΕΙΣΑΙ ΧΩΜΕΝΟΣ ... ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ... ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ .. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2006 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ ... ΕΕ ΑΔΕΡΦΕ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ... ΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ... ΦΙΛΙΚΑ...
ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ... ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΤΟΥ... ΟΤΑΝ ΞΕΡΑΣΕΙ...

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης προπαρασκευής ψήφισης και εφαρμογής νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αφορούν στα ηλεκτρονικά ημερολόγια - τα γνωστά ως blogs - που υπάρχουν και λειτουργούν στην Αμερική με βάση την Αμερικανική νομοθεσία. Η εφαρμογή ενός "κώδικα δεοντολογίας" που στην πραγματικότητα θα ποινικοποιεί ορισμένες ιδέες ή/και τους τρόπους αναγραφής των, αναμένεται να περιορίσει αποτελεσματικά τις αντιδράσεις για την ασταθή όπως φαίνεται Κυβέρνηση η οποία τα τελευταία χρόνια καταγγέλλεται επανειλημμένα για σκάνδαλα στελεχών της.

[...] Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες χώρες στον κόσμο που εφαρμόζουν πρόσθετες διοικητικές νομοθετικές η ακόμα τεχνικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Κίνα, το Αφγανιστάν, η Τουρκία και το Πακιστάν, ενώ σύμφωνα με ανακοινώσεις/εξαγγελίες Ελλήνων αξιωματούχων, σύντομα θα ισχύσουν περιορισμοί και στην Ελλάδα. [...]
......... ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΦΗΡΜΟΣΕ ΤΟΝ ... ΓΥΨΟ... ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ... ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΔΙΑΚΑΩΣ ΕΠΙΘΥΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟ ... ΚΑΥΛΙ ΜΑΣ ,,, ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ORIGINAL DVD ....ΠΡΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΠ ΕΜΕΙΝΑΝ 1 - 2 ΚΟΜΑΤΙΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΕΡΙΑ
ΕΝΑΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 10ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ... ΣΤΟ PRESS-GR !!!!
ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ... ΕΠΙΦΑΝΩΝ.. ΑΝΔΡΩΝ.

sxolio.gr είπε...

καταπληκτικό αρθρο γραμμενο με τον κλασικό τροπο των κατευθυνομενων κακοβουλων ρεπορτάζ.
περιγραφουμε τα γεγονοτα με ακριβεια και αληθοφάνεια και τα επλουτίζουμε με μερικά ισως ενδεχομένως κτλ πχ
"Ισως μάλιστα αποδειχθεί ότι κάποιοι μισθοδοτούσαν ορισμένους από τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην υπόθεση."
στη συνέχεια φροντιζουμε να καταγγειλουμε "ιεροσυλια" "εξεπεμπαν από τη Βουλή" - φοβερο!!! (εχει ιντερνετ η Βουλή???) και τελειωνουμε με υποπτες πρακτικές "αναδημοσιευση ειδησεων από το ένα μπλογκ στο αλλο!!!!!!!" ΑΣΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ τέτοια παρανομοια οι καριοληδες!!!!
ΟΥΣΤ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Το ρεπορτάζ είναι αστείο, όπως αστεία είναι και η όλη διαδικασία.
Επειδή δεν μπορούσαν να βρουν νόμιμα τους διαχειριστές του blog που τους χαλάνε το μαγαζί και τις κλίκες, έβαλαν και την απίστευτη κατηγορία του εκβιασμού για να παραβιάσουν τα προσωπικά δεδομένα των υπευθύνων.
Το στοιχείο του εκβιασμού που έπρεπε να ερευνήσουν είναι ΜΟΝΟ τα δύο email που βαυκαλίζεται ο Χιώτης ότι του έστειλαν.Μόνο αν βρεθούν οι υπολογιστές που τα έστειλαν μπορούν να κατηγορηθούν κάποιοι για εκβιασμό (αν δεν τα έχει στείλει ο ίδιος ο Χιώτης από κανένα internet cafe στον εαυτό του).
Μόνο αυτό δεν έκαναν . Πολλά λεφτά θα πληρώσει το δημόσιο για παράνομες διώξεις και προσβολή προσωπικότητας κλπ., αλλά τι τους νοιάζει?
Με δικά μας λεφτά θα πληρωθούν αυτά.
ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ...

Ανώνυμος είπε...

Δέν κατάλαβα, του στείλαν 2 ανώνυμα e-mail πέρυσι (την ίδια ημέρα) απειλώντας τον με ..σχόλια σε συγκεκριμένο blogg και ο εισαγγελέας ζητάει την βοήθεια του Google για να εντοπίσει ..τους διαχειριστές του blogg?
Καλά, έχουμε τρελλαθεί τελείως? (δείχνανε στον χαζό το φεγγάρι και αυτός κοίταζε το δάχτυλο)
Και καλά, εμείς τρώμε χόρτο. Οι αμερικάνοι πως το χάψανε αυτό?