Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

"Τα καραντάφαλα" του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Αφιερωμένο στην εκσυγχρονιστική "διανόηση" και δημοσιογραφία...


Τα καραφάνταλα από ΤΑ ΝΕΑ
.
...τα τελευταία χρόνια πάντως, ο απαξιωτικός αυτός χαρακτηρισμός για επηρμένες, ψηλομύτικες συμπεριφορές στον χώρο της διανόησης έρχεται αυθόρμητα στο στόμα μου...
Πάντοτε βέβαια υπάρχουν «νούμερα», «σούργελα» στον χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, των εικαστικών, όχι σπάνια και στον πανεπιστημιακό χώρο.
...
.
Αλλά τώρα- τώρα περίσσεψε και η παρουσία καραφάνταλων στην περιοχή της τέχνης και των γραμμάτων. Σ΄ αυτό βέβαια συνέτεινε και η εύκολη πρόσβαση κάθε σούργελου στα ΜΜΕ, στα ποικίλα έντυπα (κυρίως τα εβδομαδιαία και τα δωρεάν διανεμόμενα- πώς να γεμίσουν δεκάδες χιλιάδες σελίδες κάθε εβδομάδα), αλλά και το Διαδίκτυο.
.
Δυο στιχάκια να έχει γράψει το «ψώνιο», δυο νότες να έχει βάλει στη σειρά, μια στηλίτσα να έχει εξασφαλίσει λόγω γνωριμιών, παροχών ή εκβιασμών (πάσης φύσεως), αλλά και λόγω ματσωμένων προστατών (παντός φύλου) καβαλάει το αχαμνό του καλαμάκι και περιφέρεται ανά τας αγυιάς και τας ρύμας, σαν φουσκωμένο μπαλόνι με αέρα κοπανιστό.
.
Θυμάμαι κάτι θεατρινάκια πριν από λίγα χρόνια, μετά το πέρας μιας παράστασης που είχε εντυπωσιάσει, να αντιδρούν ως εξής στο καμαρίνι τους όταν ο θιασάρχης τους ανήγγειλε πως ο Μάνος Κατράκης έρχεται στα παρασκήνια να τους συγχαρεί: «Τι γυρεύει η παλιατζούρα στα χωράφια μας;». «Ανοίξτε τα παράθυρα να φύγει η μούχλα» (μην προκληθώ, θα πω ονόματα).
.
...Έρχεται τώρα ο άλλος και συνεντευξιάζεται και θεωρεί υποχρέωσή του να δηλώσει: «Να τελειώνουμε με τους Ροντήρηδες και τους Κουν, το θέατρο προχωράει». Και εννοεί πως ο ίδιος είναι η ατμομηχανή και η μπουλντόζα που ισοπεδώνει την ιστορία της τέχνης του, για να περάσει πάνω από τα ερείπια που ηρωικά γκρεμίζει το νάνο ταλέντο του.
.
Μα, ω σούργελο, αν αναφερόμαστε συχνά στους μεγάλους δασκάλους, είναι για να θυμίσουμε πως άνοιξαν δρόμους και άρθρωσαν πρωτότυπο λόγο και βρήκαν για την εποχή τους λύσεις στα μεγάλα ερμηνευτικά προβλήματα...
...Είναι και τα άλλα καραφάνταλα, που τους «βρωμάει» ο Παλαμάς, ο Σικελιανός, ο Ρίτσος, τώρα- τώρα και ο Σεφέρης και ο Ελύτης και ο Εμπειρίκος: εθνικιστής ο ένας, φλύαρος ο άλλος, μεγαλοϊδεάτης και φαμφαρόνος ο τρίτος, δογματικός ο τέταρτος.
.
... Τα καραφάνταλα είναι κάτι τέτοια κοπρόσκυλα, που γυρίζουν γυρεύοντας κανένα κοψίδι, καμιά σαπιοκοιλιά στα χασάπικα, με τσιμπλιασμένα από την έπαρση μάτια και ψωριασμένη γούνα, που τη μοστράρουν για «φτωχιά τέχνη» «ανατρεπτική», «προβοκατόρικη»...
.
Αν και ο κ. Γεωργουσόπουλος κάτι γνωρίζει
.
από παρέες και προστάτες,
.
το κείμενό του είναι πολύ εύστοχο.
.
Διαβάστε το ολόκληρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: