Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, από την υπόθεση του press-gr

-Τα περί εκβιασμών του κ. Χιώτη από το press-gr φαίνονται γελοιότητες. Όλα δείχνουν ότι η καταγγελία ήταν το πρόσχημα για να δώσει η Google τα ip των διαχειριστών του press-gr.

Άλλωστε ο Β. Χιώτης έχει πέσει σε μία σειρά αντιφάσεων, που σε πολλούς γεννά αμφιβολία ακόμη και για την γνησιότητα των 2 «εκβιαστικών» email που δέχθηκε πριν από …14 ή 16 μήνες.

Όλοι οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν καθημερινά δεκάδες email με ιούς, απειλητικά, παραπλανητικά με ψεύτικους αποστολείς, υβριστικά κλπ κλπ ουδείς καταφεύγει στον εισαγγελέα. Αλλά ακόμη και αν πρόκειται για πραγματικό εκβιασμό, τότε αρμόδια είναι η Ασφάλεια και όχι τα λαγωνικά του κ. Σφακιανάκη. Και τέλος πάντων γιατί δεν ερευνήθηκε η ip των δύο εκβιαστικού περιεχομένου email τα οποία μπορεί να έχει στείλει οποιοσδήποτε, αλλά δόθηκε τόση έμφαση στον εντοπισμό των διαχειριστών του press-gr?

Από την άλλη πλευρά, οι κατηγορίες περί συκοφαντιών, λασπολογίας και ψεύτικων αποκαλύψεων του press-gr είναι σε αρκετές περιπτώσεις αληθινές. Παραδείγματα είδαμε στα δελτία ειδήσεων. (π.χ. Καμμένος Πλεύρης)
Όμως περισσότερο αληθινό είναι το ότι το press-gr κατά την διάρκεια της λειτουργίας του είχε σημαντικό μερίδιο στην γενικότερη ειδησεογραφία, με μεγάλες επιτυχίες που υιοθέτησαν όλα τα ΜΜΕ

Ο κύριος «δεν μιλάω με αγνώστους»

Ο «θεσμικός» και ανερχόμενος κ. Χιώτης αποδεικνύεται περισσότερο σοβαροφανής, παρά σοβαρός. Αυτό γιατί, παρά τον έντονο καθωσπρεπισμό του, με την επιμονή σε μία καταγγελία για εκβιασμό που κατέληξε να είναι αμφιλεγόμενη, έδωσε την εντύπωση ότι δέχθηκε να μπει σε ρόλο «λαγού», για να βγάλουν το λαυράκι κάποιοι τρίτοι, που καλώς ή κακώς ήθελαν να ακυρώσουν το press-gr.
Είτε αυτοί είναι η κυβέρνηση, είτε οι εργοδότες του, είτε φίλοι του πολιτικοί, είτε άλλοι που δεν γνωρίζουμε… Για τους πολλούς και αντιφατικούς ρόλους που ενδύθηκε στα τηλεπαράθυρα ίσως να μιλήσουμε άλλη φορά…

Ο «Ρομπέν των blog»

Ο Α. Καψαμπέλης βρίσκεται σε δεινή επαγγελματική και προσωπική θέση. Ως δημοσιογράφος έχει «καεί». Αν και στα τηλεπαράθυρα υπερασπίζεται τον εαυτό του με αξιοζήλευτη γνώση, ψυχραιμία και επιδεξιότητα, η γενική εντύπωση που προκαλεί, δεν αρμόζει σε διευθυντή σύνταξης μίας μεγάλης και σοβαρής εφημερίδας.

Άλλωστε όπως λέγεται, η πορεία του και οι δημοσιογραφικές παρέες του, δεν αντιπροσωπεύουν και τις καλύτερες στιγμές του επαγγέλματος. Θα ηρωοποιηθεί όμως από εμάς τους Μπλόγκερ και σίγουρα θα αποκτήσει μία θέση στο ψηφιακό Πάνθεον των Μαρτύρων της εναλλακτικής Ενημέρωσης!!!. (εκτός αν εμφανιστεί κανένα μισθολόγιο όπως υπαινίσσεται το Βήμα και ισχυρίζεται η Μιλένα, πράγμα που δεν πιστεύω) Άνεργος πάντως δεν θα μείνει αφού είναι γαμπρός του Κουρή.

Οι πειρατές της Ενημέρωσης

Το ίδιο το press-gr αποδεικνύεται εξαιρετικά ενοχλητικό για την εξουσία, γιατί με τις αποκαλύψεις (ή ακόμη και με τις λασπολογίες του, και τα θεμιτά ή αθέμιτα «παιγνίδια» του), προξενούσε ανασφάλεια σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Η αγριότητα, η ένταση και το εύρος της επίθεσης που δέχθηκε το press-gr είναι εκπληκτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι το Βήμα μίλησε για «διαδικτυακή τρομοκρατία».

Αποδεικνύεται ότι το σύστημα ενημέρωσης δεν ανέχεται ανένταχτους ή ανατρεπτικούς ημιενταγμένους, όταν αυτοί έχουν υπολογίσιμη επιρροή στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό, γιατί το εν λόγω σύστημα δεν ασκεί απλώς το λειτούργημα της Ενημέρωσης. Εδώ διακυβεύονται πολλά για την ισσοροπία του ευρύτερου πολιτικο-κοινωνικού κατεστημένου. Η «ενημέρωση» στην πραγματικότητα έχει καταλήξει να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Οικονομίας, Πολιτικής και διαφόρων εθνικών και διεθνικών κέντρων εξουσίας. Και εδώ κανένας δεν ρισκάρει αστάθμητους παράγοντες.

Αν θέλαμε να το ορίσουμε, η "ενημέρωση" (με την μορφή που έχει σήμερα στην Ελλάδα), είναι ο τρόπος για να γίνεται αποδεκτή από τις μάζες η σχέση των παραπάνω παραγόντων, και η εξουσία που αυτή η σχέση ασκεί στην κοινωνία ή και συχνά εις βάρος της. Η ίδια η Ενημέρωση έχει συρρικνωθεί σε βαθμό που πολλές φορές καταντά απλώς πρόσχημα, ειδικά σε ότι αφορά το πολιτικό ρεπορτάζ...

Εδώ επιβεβαιώνεται και μία αιώνια αλήθεια, αυτή που με μοναδικό τρόπο ανέδειξε ο Αισχύλος με τον Προμηθέα: όταν κάτι γίνεται πραγματικά επικίνδυνο και ανατρεπτικό, η εξουσία αντιδρά με άμεσα κατασταλτικά μέτρα. Και το ανατρεπτικό σε αυτή την περίπτωση, ο αστάθμητος παράγοντας που πανικόβαλε την εξουσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) είναι η τα Blog η φωνή του καταπιεσμένου πολίτη.

Για το δημοσιογραφικό ξεκατίνιασμα και την επιχειρηματική σύγκρουση που διαφαίνεται θα μιλήσουμε άλλη φορά.


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, περιμένοντας με αγωνία την ολοκληρωτική αποκάλυψη της ..."γιάφκας" του press-gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αξιοζήλευτη γνώση, ψυχραιμία και επιδεξιότητα

ΠΟΙΟΣ ΤΑΧΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ ΕΣΥ?????? ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΠΡΕΣΣ-ΓΡ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΚΛΑΣΑΜΕ ΜΕΝΤΕΣ......ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΓΙΟΥΣΟΠΥΡΟΥΜ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΑΜΙΑ ΕΥΣΕΒΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΙΚΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΒΑΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΑΗΔΙΑΣ.....ΞΕΚΑΒΑΛΑ ΡΕ ΠΡΙΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΠΙΣΩ.....ΦΙΛΑΚΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΦΙΛΕ!ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ(ΕΒΓΑΛΕΣ ΤΗΝ ΚΑΗΜΕΝΗ ΤΗ ΚΟΡΗ ΣΟΥ)ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΑ ,ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΚΛΑΣΕΙ ΜΕΝΤΕΣ!ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΟ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΟΥΤΕ ΤΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΒΡΗΚΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΩ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΑΤΟΛΑΚΕ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ),ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΛΗΡΩΝΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ,ΕΝΟΙΚΙΑ,ΣΚΑΤΑ,ΟΛΑ,ΕΡΧΕΤΑΙ 10 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΡΑΓΚΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΜΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ,ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΕΞΩ ΜΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙ,ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΧΩΝΕΙ.ΟΠΟΙΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PRESS-GR Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ BLOG.AΙ ΣΙΧΤΙΡ ΗΛΊΘΙΕ ΛΑΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι βλάκας φαίνεται γι αυτό δεν καταλαβαίνεις τίποτε

Ανώνυμος είπε...

πως πανε οι χιωτες στη δουλεια τους??
με το περιπολικο του αφεντικού τους

Διονύσης είπε...

Οι περισσότεροι το 'χουν μυριστεί ότι όλο αυτό το ξεκατίνιασμα με τα ιστολόγια ξεκινάει από την προσπάθεια της κυβέρνησης να μη διαρρεύσει στο διαδίκτυο το ροζ dvd με τα περίεργα υπονοούμενα για τον πρωθυπουργό και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

http://pea-kyanea.blogspot.com/