Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

ΠΑΣΟΚ: «...που είσαι νιότη μου που δειχνες πως θα γινόμουν άλλος...»





Τριάντα τρία χρόνια μετά την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην βαθύτερη κρίση του. Η ανάγνωση της Διακήρυξης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι προϊόν μίας άλλης εποχής. Όμως, κατά ...περίεργο τρόπο τα περισσότερα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα έλυνε το ΠΑΣΟΚ, σε γενικές γραμμές όχι μόνο υπάρχουν και σήμερα, αλλά πολλά έχουν διογκωθεί. Επιχειρήσαμε μία πρόχειρη ανασκόπηση. Τα μαύρα γράμματα είναι κείμενο της Διακήρυξης (http://www.pasok.gr/portal/gr/134/8867/1/7/1/showdoc.html) τα υπόλοιπα σχόλια δικά μας.



Να θυμίσουμε τα βασικά συνθήματα με τα οποία ο Ανδρέας κατέκτησε την εξουσία:

«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους:
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
»

Ας δούμε όμως πρόχειρα ποίοι ήταν οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ και αν έχουν επιτευχθεί. Που ήταν και που έφτασε, τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε το ΠΑΣΟΚ.


Στόχοι που έθετε η ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ το 1974

Για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας, που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967, δεν ήταν παρά μια ιδιαίτερη στυγνή μορφή αποικιοποίησης της Ελλάδας από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασία του εξαρτημένου δυτικοευρωπαϊκού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Ως στόχο είχε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών και οικονομικών επιδιώξεων του αμερικάνικου κεφαλαίου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό ο αγώνας του Λαού μας αποβλέπει πρώτιστα στην οριστική εξάλειψη των αιτίων που οδήγησαν στη στυγνή δικτατορία της επταετίας. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δικαιωθεί αν δεν υπάρξει:

α) Τιμωρία των ενόχων και των βασανιστών της χουντικής επταετίας και των υπεύθυνων της προδοσίας της Κύπρου.

Lupus: η τιμωρία των ενόχων και των βασανιστών πραγματοποιήθηκε εν μέρει. Πλήρης αποχουντοποίηση δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι χουντικοί ως λόμπυ στην πολιτική δεν είχαν πλέον ούτε έχουν δύναμη και παρουσία.

β) Πλήρης αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας.

Lupus: Σε γενικές γραμμές ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, (αν και υπάρχουν παράπονα). Σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το μέτρο αφού, ο τίτλος του «διωχθέντος από την χούντα» έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά.

γ) Άμεση ακύρωση όλων των ανελεύθερων και καταπιεστικών έκτακτων μέτρων της χουντικής επταετίας, καθώς και των παρόμοιων νομοθετημάτων των προδικτατορικών κυβερνήσεων.

Lupus:. Θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων

δ) Εξασφάλιση της ελεύθερης επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην πατρίδα.

Lupus:. Ο στόχος επετεύχθη

ε) Εξυγίανση όλου του κρατικού μηχανισμού.

Lupus:. Δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ο κύριος όγκος των δημοσίων υπαλλήλων που είχε ευνοηθεί από την Χούντα και το κράτος της Δεξιάς συνέχισε την σταδιοδρομία του. Μάλιστα η παθογένεια του κρατικού μηχανισμού έφτασε στο έπακρο τα πρώτα χρόνια με την αντικατάσταση του χουντο-δεξιού από το Πράσινο κράτος και παρακράτος. Θυμηθείτε Πρασινοφρουρούς, Αυριανισμό, 500.000 προσλήψεις στο Δημόσιο τα πρώτα χρόνια.

στ) Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους.

Lupus: Αστείο. απαντήσαμε πιο πάνω. Απλώς έγινε αντικατάσταση με ΠΑΣΟΚικούς μηχανισμούς και πρόσωπα. Επί πλέον επί ημερών του Σημίτη, το πράσινο κράτος μεταλλάχθηκε σε νέο-δεξιό, εκσυγχρονιστικό, με ασφυκτική παρουσία συγκεκριμένων ομάδων, παρεών και «φίλων» προερχόμενους αποκλειστικά από τους εκσυγχρονιστικούς κύκλους του Σημίτη, του ΣΥΝ ακόμη και της ΝΔ (π.χ. Τζανετάκος, Κυρ. Μητσοτάκης κλπ) Οι υπόλοιποι Πράσινοι μπήκαν στο περιθώριο. Για τους Νεοδημοκράτες ούτε λόγος. Όσο για το παρακράτος, σημειώνουμε μόνο την οικονομική παραεξουσία και τις διάφορες συμμορίες-παρέες περί τον Σημίτη, που ήταν κράτος εν κράτει.

ζ) Άμεση ένταξη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού και υποβολή τους σε αποτελεσματικό, πλήρη και συνεχή έλεγχο από τη νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.

Lupus: ο στόχος αυτός επετεύχθη. Όμως επικράτησαν υπερβολικές δήθεν αριστερές απόψεις και από το 1996 οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία, απαξιώθηκαν εντελώς

Για την εξάλειψη του συστήματος που οδήγησε στην ιμπεριαλιστική κατοχή της πατρίδας μας και των συνθηκών που το δημιούργησαν, το διατηρούν και το προστατεύουν, για τη θεμελίωση μιας γνήσιας, αβασίλευτης, αναγεννημένης και σοσιαλιστικής Ελληνικής Δημοκρατίας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θέτει ως προϋπόθεση την επίτευξη των ακόλουθων συγκεκριμένων στόχων:

Lupus: η έννοια «ιμπεριαλιστική κατοχή» επί Σημίτη έγινε αδιανόητη. Ειδικά επί Σημίτη ο ρόλος των Αμερικανών στην Ελλάδα και οι παρεμβάσεις τους, έγιναν εντονότερες και περισσότερες παρά ποτέ. Επικράτησε άκριτη φιλοαμερικανική πολιτική και δουλική ιδεολογική σχέση με τους μηχανισμούς της ΕΕ,

1. Κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, εκφράζει το Λαό και υπηρετεί το Λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο.

Lupus: Κωμικοτραγικό. Η Λαϊκή Κυριαρχία, μετατράπηκε σε καρικατούρα. Οι πολίτες εκλέγουν με κριτήρια πελατειακά, ενώ οι εκλεγμένοι βουλευτές, ελάχιστες πιθανότητες έχουν να επηρεάσουν πολιτικές και λειτουργούν υπό την απειλή της κομματικής πειθαρχίας μόνο για να ψηφίζουν νομοσχέδια

2. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα άμυνας κάθε πολίτη σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας, κατάργησης του Συντάγματος και υποδούλωσης του Λαού μας.

Lupus: Δεν ξέρω δεν απαντώ.

3. Για τα βασικά δικαιώματα του πολίτη ισχύει ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών στα πλαίσια του Συντάγματος, το απαραβίαστο των δικαιωμάτων του ατόμου, όχι μόνο κατοχυρώνονται συνταγματικά αλλά και προστατεύονται αποτελεσματικά από τη Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Η Ελληνική ιθαγένεια δεν αφαιρείται.

Lupus: Σε γενικές γραμμές, τα δικαιώματα του πολίτη βρίσκονται σε απείρως καλύτερη κατάσταση από όσα ίσχυαν πριν το 1981. Όμως η βούληση των πολιτών δεν λαμβάνεται υπ΄ όψη από τα κόμματα και ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ετών. Επί πλέον ο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ χαλκεύει τις επιθυμίες του λαού, προς όφελος διαφόρων (κομμάτων, προσώπων, επιχειρηματιών, άλλων "κέντρων" κλπ) Η ελευθερία γνώμης και έκφρασης υπάρχει, όμως στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί όταν πρόκειται για ορισμένα θέματα. Τα περί «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης προκαλούν κλαυσίγελο. Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές εξαρτήσεις και παρεμβάσεις. Και όλοι γνωρίζουν ότι τις αντιδικίες τις κερδίζει ο οικονομικά ισχυρότερος αντίδικος. Ο ρόλος του Δικαστή έχει απαξιωθεί σε κάποιο βαθμό, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα Δικαστήρια (για να μην μιλήσουμε για παραδικαστικά κλπ)

4. Εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων.

Lupus: : στην Ελλάδα των τελευταίων 25 ετών έχουν επιτευχθεί θεαματικά αποτελέσματα. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να παρουσιάσει μεγάλο νομοθετικό έργο σε αυτόν τον τομέα. Όμως πολλοί-ές παραπονούνται ακόμη.

5. Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.

Lupus: ο στόχος επετεύχθη τυπικά και θεωρητικά, όμως ποίος βρίσκει κεφάλαια για προεκλογικές εκστρατείες, γραφεία κλπ. Μπορούν όλοι οι πολίτες;

6. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες.

Lupus: Νομοθετικά ο στόχος επετεύχθη. Τι να το κάνεις όμως, όταν με τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που πρώτο το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε, την εισροή μεταναστών κλπ, η ανεργία ανέβηκε στα ύψη. Και ουδείς γνωρίζει τα πραγματικά νούμερα π.χ. της ανεργίας μεταξύ π.χ. των μεταναστών ή των νέων που δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ

7. Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα και τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του εργαζομένου Λαού.

Lupus: Εδώ κλαίμε και γελάμε. Ο συνδικαλισμός έχει απαξιωθεί εντελώς. Τα δικαιώματα των εργαζομένων πήγανε περίπατο. Μπορεί οι συνδικαλιστές να μην ελέγχονται από τον ΣΕΒ ελέγχονται όμως από τα κόμματα. Πόσοι πρόεδροι της ΓΕΣΕΕ, έχουν γίνει βουλευτές ή υπουργοί; Σχεδόν ΟΛΟΙ. Αυτό μιλάει από μόνο του. Το οκτάωρο καταργήθηκε και ο θλιβερός Πολυζωγόπουλος παριστάνει τον ήρωα. Να μην μιλήσουμε για τον Πρωτόπαππα. Ντροπή.

8. Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία.

Lupus: δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

9. Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας.

Lupus: Από τα μεγάλα ψέματα του Ανδρέα. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί-συνασπισμοί κλπ, απέκτησαν τεράστια δύναμη στην χώρα μας, λόγω διεθνών εξαρτήσεων και έλλειψης διαπραγματευτικής βούλησης, κυρίως την εποχή του Σημίτη

10. Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού. Ως χώρα που είναι ταυτόχρονα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους. Η αποπυρηνικοποίηση του μεσογειακού και βαλκανικού χώρου, η ουδετεροποίηση της Μεσογείου από τους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως προσφορά και στη διεθνή ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών και η δομή όλων των χωρών σε μια πανανθρώπινη και πανελεύθερη Κοινότητα με ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν μόνιμες επιδιώξεις της.

Lupus: Μπούρδες για λαϊκή κατανάλωση. Η Ελλάδα είναι πιο δουλοπρεπής και εξαρτημένη από ποτέ. Καταντήσαμε να συναινέσουμε στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καμιά κυβέρνηση δεν τολμάει να θέσει αποφασιστικά το ζήτημα των Σκοπίων. Επί ΠΑΣΟΚ επετεύχθη μία οικονομική πολιτική «διείσδυσης» του ελληνικού κεφαλαίου σε ορισμένες περιοχές (Βαλκάνια), αμφίβολης όμως πραγματικής αξίας για το σύνολο των κατοίκων αυτής της χώρας.

11. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Lupus: Μπούρδες. Η εξάρτηση επί ΠΑΣΟΚ (Σημίτη) είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ.

12. Επιδιώκεται η κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου Ελληνικού Λαού, που μακροπρόθεσμα ταυτίζεται με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτή η πορεία προϋποθέτει για το σήμερα ορατό μέλλον:

α. Την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Ταυτόχρονα προωθείται συστηματικά η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής, με δραστηριότητα που θα επεκτείνεται στην προμήθεια πρώτων υλών και στην επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων τους. Οι οργανισμοί αυτοί θα καταργήσουν το μεσάζοντα που εκμεταλλεύεται το προϊόν του ιδρώτα και της γης του αγρότη. Στη βιοτεχνία προωθείται επίσης η συνεταιριστική εκμετάλλευση.

Lupus: Θλιβερά αποτελέσματα. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απέτυχαν παταγωδώς και μετατράπηκαν σε άντρα λαμογιάς και καταλήστευσης επιδοτήσεων κλπ Πολλοί όμως λειτουργούν ακόμη. Πάντως έφεραν μία νέα εποχή στον τομέα τους. Οι μεσάζοντες ουδέποτε καταργήθηκαν, ο πολίτης έχει παραδοθεί υπερχρεωμένος στις Τράπεζες, ενώ οι οικονομίες του καταληστεύθηκαν από του επιτηδείους του Χρηματιστιρίου. Η Ελλάδα αποβιομηχανίστηκε πλήρως, ενώ ο αγροτικός κόσμος συρρικνώθηκε. Αυτά είναι αποτέλεσμα της μη επαρκούς διαπραγμάτευσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κατά τις διαδικασίες καταμερισμού εργασίας της ΕΕ. Το μέλλον μας είναι να γίνουμε (κακοί) σερβιτόροι, δυστυχώς. Τα άλλα όνειρα, εγκαταλείφθηκαν.

β. Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας που συνδυάζεται με τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους (δηλαδή με την αυτοδιαχείριση) και από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Αρμόδιος κοινωνικός φορέας είναι το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος ή η κοινότητα, ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τη σημασία της παραγωγικής μονάδας.

Lupus: Αστεία πράγματα. Τα πάντα παραδώθηκαν στους ιδιώτες και μπήκαμε στην εποχή του ψηφιακού Μεσαίωνα

γ. Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Lupus: η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι γεγονός, όμως λειτουργεί προβληματικά και έχει κολλήσει όλα τα ελαττώματα του Κράτους (λαμογιά, πελατειακές σχέσεις κλπ)

δ. Το συστηματικό και προοδευτικό κλείσιμο του ανοίγματος ανάμεσα στα κατώτερα και τα ανώτερα εισοδήματα κατά περιφέρεια και επάγγελμα.

Lupus: Το κλείσιμο της ψαλίδας έχει επιτευχθεί.

ε. Μια οικιστική και πολεοδομική πολιτική που να εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

Lupus: Αστείο. Η μισή Ελλάδα γέμισε αυθαίρετα. Τα έκτιζε (και τα κτίζει) όποιος γούσταρε. Οι εργολάβοι περιλάμβαναν στην τιμή και την «απενεργοποίηση» του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποια μπουλντόζα του Δήμου ή της Νομαρχίας επιχειρούσε να το γκρεμίσει, ο ιδιοκτήτης απειλούσε ότι θα αυτοπυρποληθεί μαζί με το αυθαίρετο, και ο «κυρίαρχος λαός» του Ανδρέα, νικούσε τους νόμους και τους κανονισμούς. Αποτέλεσμα είναι το οικιστικό χάος που βλέπουμε γύρω μας το οποίο θα ενταθεί με τα νέα χωροταξικά σχέδια που ετοιμάζει ο Σουφλιάς.

στ. Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται. Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Έλληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Lupus: Ωραία η θέση για «ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες», αλλά σκέτα φούμαρα. όλοι ενδιαφέρονταν για ένα τυπικό τίτλο σπουδω΄ν για να διοριστούν. Ποτέ η Ελλάδα δεν απέκτησε σοβαρή πολιτική για την παιδεία. Η δωρεάν παιδεία παρέμεινε όνειρο, αφού η παραπαιδεία και οι φροντιστηριάρχες έγιναν κράτος εν κράτη και απειλούν τώρα να διαλύσουν την δημόσια παιδεία με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ και ο Γιωργάκης είναι υπέρ της ιδιωτικής παιδείας (ο Ευάγγελος δεν έχω καταλάβει ακριβώς). Τέρμα λοιπόν η παιδεία για όλους τους πολίτες. Για να λέμε όμως και τα καλά μειώθηκε ο αναλφαβητισμός ενώ για όσα αναφέραμε φυσικά φταίνε και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς.

ζ. Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Lupus: Για την υγεία ο Ανδρέας προσπάθησε. Η προσπάθεια του ΕΣΥ ήταν μέγα βήμα. Δεν μπόρεσε όμως να πατάξει τα κυκλώματα και τις συμμορίες των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιριών ή των προμηθευτών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων. Πρόκειται για καρκίνωμα της ελληνικής κοινωνίας που απομυζά τεράστια ποσά εις βάρος των ασφαλισμένων και υπέρ ορισμένων μικρών συντεχνιών. Το φακελάκι ζει και βασιλεύει και για υλικά το δημόσιο πληρώνει, σε εισαγωγείς πολλαπλάσια ποσά απ΄ ότι άλλες χώρες. Κατά τα άλλα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καλούνται να ζήσουν με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα. Η ΝΔ επίσης δεν θίγει αυτό το πλέγμα γιατρών, εταιριών, συνεδρίων, προμηθειών, επειδή οι μεγαλογιατροί είναι οι καλύτεροι κομματάρχες της. Την πληρώνουν οι βλάκες, δηλαδή εμείς.

η. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες.

Lupus: Όσοι έχουν ασφάλιση ΙΚΑ ξέρουν. Για να κάνεις μία εξέταση μπορεί να περιμένεις πολλούς μήνες. Αναγκαστικά καταφεύγεις σε ιδιώτες. Επί ΠΑΣΟΚ άρχισε η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, προς όφελων των ιδιωτών. Ότι πήγε να φτιάξει δηλαδή ο Ανδρέας καταστράφηκε αργότερα. Να μην μιλήσουμε για τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία, γιατί δεν διαφέρουν από χώρα της Αφρικής

θ. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού.

Lupus: δεν ξέρω δεν απαντώ. Νομοθετικό έργο πάντως το ΠΑΣΟΚ έκανε

ι. Την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εθνικών λαϊκών παραδόσεων και τη συμμετοχή ολόκληρου του Λαού στην πολιτιστική εξέλιξη.

Lupus: μπλα μπλα

Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδιώξεις του εργαζόμενου Ελληνικού λαού εργατών, αγροτών, μισθωτών, υπαλλήλων, νεολαίας, μικροεπαγγελματιών και βιοτεχνών η θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς αλλοτρίωση και γραφειοκρατία, θα πραγματοποιηθούν με τη συνεχή λαϊκή επαγρύπνηση, έλεγχο και κινητοποίηση.
Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα καλεί τον Ελληνικό Λαό να οργανωθεί στις τάξεις του, σε οργανώσεις βάσης, να συμμετάσχει άμεσα στην παραπέρα διαμόρφωση του προγράμματός του, στη λήψη όλων των αποφάσεων και στην ανάδειξη των στελεχών του σε όλα τα επίπεδα. Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα.


Αυτοί ήταν οι στόχοι του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ. Ας μας συγχωρέσουν οι φανατικοί του είδους που δεν αναφέρουμε όλα τα επιτεύγματα (που ήταν πολλά) εξετάσαμε πρόχειρα αν έχουν επιτευχθεί οι ΣΤΟΧΟΙ.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Φίλε, μαζί σου. Να αγιάσει ...η γραφή σου. Από κάποιον που πάλεψε κι αυτός για τα ιδανικά που αναφέρονται στην Ιστορική Διακήρυξη, αλλά τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Επειδή βρέθηκα κοντά στο στενό κύκλο των ατόμων που θα υλοποιούσαν τις εξαγγελίες της διακήρυξης και γνώριζα πολλά πρόσωπα, είχα απ' την αρχή την αίσθηση ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, πέρα από τυχαίες ή μεμονωμένες ηρωικές προσπάθειες.
Τελικά, δεν έγινε τίποτα συγκροτημένο και ουσιαστικό. Τα ίδια θα είχε υλοποιήσει άνετα και μια πεφωτισμένη δεξιά, όπως αυτή που κυβέρνησε στη Γερμανία ή τη Γαλλία (έχω ζήσει και στις δύο χώρες). Θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε η πεφωτισμένη δεξιά, με όλες τις αδυναμίες, στην οργάνωση, τη στελέχωση και τη διαχείριση.

Ανώνυμος είπε...

Εδω μιλάμε για τραγική προδοσία των αρχών και των στόχων του ΠΑΣΟΚ
Ούτε εθνική ανεξαρτησία έχουμε, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε φυσικά και δημοκρατία (σωστή εννοείται) όλοι γνωρίζουμε ότι κυβερνάνε οι μεγαλοεργολάβοι, οι διεθνείς οργανισμοί κλπ

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις ένα μεγάλο σφάλμα στην «ανάλυση» σου προσπαθείς να κρίνεις με στάνταρ του 2007 ένα κείμενο του 74’…..
Δέχομαι πως αν κάποιος διαβάσει αυτό το κείμενο χωρίς να εχει μελετήσει έστω και λίγο την πολιτική κατάσταση το 50’και το 60΄ και το συγκρίνει με την σημερινή πραγματικότητα θα καταλήξει σε συμπεράσματα σαν αυτά που θες να δημιουργήσεις
Αν όμως συγκρίνει κανείς την σημερινή κατάσταση με την κατάσταση η οποία στάθηκε σαν αφορμή για να γραφτεί αυτή η διακήρυξη (δεκαετίες 50’-60’-70’) τότε θα δεις πως το ΠΑΣΟΚ επέτυχε πιο πολλά από όσα θέλεις φαντάζεσαι…..
Πχ αναφέρεις «Ειδικά επί Σημίτη ο ρόλος των Αμερικανών στην Ελλάδα και οι παρεμβάσεις τους, έγιναν εντονότερες και περισσότερες παρά ποτέ. Επικράτησε άκριτη φιλοαμερικανική πολιτική και δουλική ιδεολογική σχέση με τους μηχανισμούς της ΕΕ»
Αν αυτό το πράγμα το διαβάσει κάποιος πού έζησε τα πολιτικά γεγονότα από τον εμφύλιο μέχρι την χούντα θα πέσει κάτω από τα γέλια (ειδικά αυτό το «παρά ποτέ») θέλω να πιστεύω ότι δεν είσαι ενημερωμένος σχετικά με το τι σημαίνει «αμερικανική επέμβαση» και γι’αυτο γραφείς με τόση ευκολία ότι «έγιναν εντονότερες και περισσότερες παρά ποτέ»

Ή όπως αναφέρεις στην παράγραφο στ) Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους:«Αστείο. απαντήσαμε πιο πάνω. Απλώς έγινε αντικατάσταση με ΠΑΣΟΚικούς μηχανισμούς και πρόσωπα.»
Είσαι σοβαρός από την στιγμή που γραφείς ότι το παρακράτος αντικαταστάθηκε από το πράσινο παρακράτος
Όταν αυτή η διακήρυξη γράφει παρακράτος εννοεί τους φονιάδες του Λαμπράκη ,εννοεί οργανωμένες ομάδες που τρομοκρατούσαν και απειλούσαν την ζωή κάθε μη δεξιού
Που ειδές εσύ μετά το 74 να λειτουργούν τέτοιες ομάδες στην Ελλάδα?
Θα μπορούσα να συνεχίσω να γραφώ ώρες και ώρες και να διαψεύδω ένα ένα τα δήθεν επιχειρήματα σου , θέλω να πιστεύω πως αυτά που γράφεις τα γράφεις απλά επειδή δεν έχεις ασχοληθεί με την μελέτη ορισμένων πραγμάτων

Lupus είπε...

Για το πάραπάνω σχόλιο:

Γνωρίζω αρκετά τις δεκαετίες που αναφέρεις. ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι το πράσινο παρακράτος είχε τα ίδια χαρακτηριστικά ή την ίδια ένταση με αυτό επί επαράτου Δεξιάς.

Όμως η έννοια του παρακράτους δεν περιλαμβάνει μόνο "δολοφόνους του Λαμπράκη". Αυτό το παρακράτος έληξε ανεπιστρεπτί πιστεύω, υπήρξαν όμως άλλου είδους μηχανισμοί, ηπιότερης έντασης.

Δεν έχεις ακούσει ποτέ για το φαινόμενο του "αγανακτισμένου πολίτη", που άνθισε την εποχή της παντοδυναμίας των πρασινοφρουρών;

Δεν υπήρξαν ομάδες πράσινων τραμπούκων; (στο παρελθόν εννοώ)Γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις όπως και συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το φαινόμενο της παραεξουσίας των εργολάβων, επιχειρηματιών, εκδοτών και άλλων, δεν συνιστά παρακράτος; όταν αυτοί ουσιαστικά αποφασίζουν για πολιτικές που ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει είναι ο ψηφοφόρος;

Ρωτάς αν γνωρίζω τι σημαίνει αμερικανική παρέμβαση. Τα Ίμια δεν σου λένε τίποτε; Ούτε το ευχαριστώ του Σημίτη. (Δεν μένω στην λέξη "ευχαριστώ" αλλά στην ουσία της τότε πολιτικής)

Το Σχέδιο Ανάν γιατί το υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ; Μήπως για να ευχαριστήσει κάποιους; Την νεοφιλελεύθερη στροφή, την έκανε ο Σημίτης επειδή το σκέφθηκε ξαφνικά μόνος του, ή επειδή πιέστηκε;

Οι αθλιότητες στην παιδεία (βιβλία Ιστορίας κλπ) δεν είναι αποτέλεσμα εξωγενούς παρέμβασης;

Τώρα με τα Σκόπια δεν υπάρχουν παρεμβάσεις;

Επιμένω λοιπόν στο πνεύμα της κριτικής μου, αφού η Ελλάδα παραμένει μία εξαρτημένη χώρα, η βούληση του λαού δεν λαμβάνεται επαρκώς υπ όψη από τις κυβερνήσεις, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη είναι πολύ συχνά επιλεκτικές

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, όσο και αν πολλά πράγματα βελτιώθηκαν θεαματικά σε αυτή την χώρα, οι στόχοι της Διακύρηξης της 3ης Σεπτεμβρίου, δεν έχουν επιτευχθεί. Το αντίθετο μάλιστα.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο πετυχημένη ειναι η εξωγενής παρέμβαση;

Είναι αθλιότητα το βιβλίο ιστορίας; Ο Χρυσοχοίδης εξέφρασε δημόσια τη λύπη του για την απόσυρσή του! Λέτε να μην ξαναγίνει υπουργός σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ; Θα επαναφέρει τέτοια βιβλία όταν έχει το σθένος να λυπάται που αποσύρθηκαν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπερ της υποχωρητικότητας στο Σκοπιανό, ακριβώς τώρα στην κρίσιμη στιγμή αποφάσεων;

Γιατί κατηγορούμε μόνο το Σημίτη για τα Ιμια; Τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαν μαζί του, η μήπως διαφωνούν τώρα;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το άρθρο έχει ένα λάθος το οποίο μπορεί να είναι λάθος, ή μπορεί να είναι μια πονηρή προπαγάνδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή δεν γνωρίζω τι απο τα δύο, δεν παίρνω θέση για την πρόθεση

Αναφέρετε κάποια πράγματα τα οποία έχουν "ΕΠιτευχθεί" σαν επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ όποιο και να ήταν το κόμμα εξουσίας, θα ήχαν επιτευφχθεί ούτως ή αλλως μιας και Η Ελλάδα είναι μέλος την ΕΕ και επειδή έχουν περάσει ολόκληρα 30 χρόνια με παγκόσμιες κοινονικοπολιτικές αλλαγές οι οποίες δεν θα άφηναν την δική μας χώρα απ' έξω

Ως εκ τούτου, δίνετε πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στο ΠΑΣΟΚ ενώ κατα την γνώμη μου αξίζει λιγότερα

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Τέλειωσα το Πανεπιστήμιο το 1982 και βρήκα τους συμμαθητές μου διορισμένους με 5 χρόνια υπηρεσίας ήδη στο Δημόσιο (επί ΝΔ).Εγώ έμεινα αδιόριστη 10!!! χρόνια(καθηγητική σχολή).Τώρα τελειώνουν τα παιδιά μου το Πανεπιστήμιο και ξαναβλέπω το ίδιο έργο!Είχα την απαίτηση μετά από 20 χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να έχουν εξασφαλησθεί στοιχειώδεις θεσμοί αξιοκρατίας.Αμ δε!!!Καταστρατήγησαν το νόμο του Πεπονή οι ίδιοι βάζοντας του χίλιες πόρτες και παραθυράκια και δημιουργώντας χιλιάδες συμβασιούχους-όμηρους.
Έχω δώσει δεκάδες φακελάκια για διάφορα προβλήματα υγείας που δεν μπορούσαν να περιμένουν.
'Εχω πληρώσει χρυσάφι τις σπουδές των παιδιών μου.
Είδα γνωστούς μου να αποκτούν βίλες και SUV 3000 κυβικών σε χρόνο ρεκόρ, όταν ο δικός μου μισθός έπαιρνε 2%-3% αύξηση κάθε χρόνο.
Κι αυτά σε προσωπικό επίπεδο.Αν πιάσω και το γενικό τι να πρωτοσχολιάσω;Δρόμους, σχολεία, περιβάλλον;Δεν τελειώνουν...
Φέτος ψήφισα ΝΔ -με πόνο ψυχής η αλήθεια -μόνο και μόνο για να μην τους ξαναδώ σε πόστα εξουσίας.
Με νευρίαζε η φάση να μας το παίζουν λαοπατέρες επειδή κυβερνά η ΝΔ και να στυλιτεύουν πράγματα που καθιέρωσαν αυτοί.
Τουλάχιστον να ξέρουμε τι έχουμε για κυβέρνηση.
Τους το καταχωρώ όμως κι αυτό.Τη δεξιά ψήφο μου...